Jaostot ja lajit

Jääkiekko

Puheenjohtajiston mietteitä, kevät 2018

Juniorit tekivät onnistuneen turnausmatkan Jyväskylään

Juniorit tekivät onnistuneen turnausmatkan Jyväskylään

9.4.2018

Parin vuoden tauon jälkeen jääkiekon mediatiimi haastatteli jälleen jaoston puheenjohtajia Teemu Lehtosta ja Niko Toropaista menneestä ja tulevasta.

Miten kulunut kausi sujui?

TL: Kokonaisuutena hyvin. Edustus esiintyi jälleen edukseen ja varsinkin A-nuoret sekä II-divarin Akatemia-joukkue pelasivat kevät kaudella erittäin nousujohteisesti. A-nuoret voittivat aina sarjanousun Nuorten Mestikseen kaudelle 2018-19.

NT: Pienemmässä junioripäässä oli vauhtia kauden loppuun asti. Uusia harrastajia tuli vielä kevättalvella ja oli meillä se loistava Päivän pelit -tapahtumakin. (Pyry-karhun Päivän pelit -tapahtumiin osallistui kahden päivän aikana lähes 150 eskarilaista.)

Lisäksi haimme turnauskokemusta Jyväskylästä. Pojilla ei kuulemma ollut mukava, vaan LOISTAVA reissu.

Nousiko esille mitään yksittäistä urheilutekoa?

TL: No, jos palkintoja pitäisi jakaa, niin menisi varmaan jommankumman ihmenousulle, A-nuoret nousivat viimeisessä jatkosarjan ottelussa murskavoiton ansiosta sarjakärkeen vain maalieron turvin ja sitä myöten voittivat suoran sarjanousun. Tai sitten Akatemian viimeisen runkosarjaottelun 3. erän ihmenousu HC Giantsin vieraana tilanteesta 6-1 jatkoajalle lukemin 6-6. Saadulla pisteellä nousivat playoffseihin, ja ensimmäisellä kierroksella pudottivat vielä runkosarjavoittajan.

Näkyikö Edustuksen menestys junioreissa?

TL: Näkyi toki. Ehkä esille nostaisin sen seikan, että Edustuksen pelaajaringin nuorennusleikkauksen jälkeen entistä useampi A- ja B -ikäinen näkee Edustuksen tavoittelemisen arvoisena paikkana. Ja kyllä Nokiankin halliin tunnelmaa tulee, kun 600 katsojaa kiipeää lehtereille.

NT: Meillä on hyvä yhteistyö Edustuksen kanssa. G-junnut olivat saattamassa Edustusta peleihin ja erätauoilla rankkarikisoja. Näitä tilaisuuksia muistellaan edelleen.

Rakennatteko jo ensi kautta? Tuleeko uudistuksia?

TL: Totta kai. Aloitettiin noin 2-3 kk sitten, mutta hieman siviilitöiden kiireiden vuoksi päässyt aikataulut venymään. Uudistuksina tuomme lisää kaukalon ulkopuolisia elementtejä varsinkin vanhemman pään toimintaan. On harrastajankin helpompi sitoutua 2-3 kauden mittaisiin tavoitteisiin, kun tuntee, että porukka taustalla tekee hommia tosissaan.

NT: Pro-tason pelaajapolku kasvattajaseuran hinnoin, niinhän brosyyrissäkin luvataan.

Entä tulokselliset tavoitteet?

TL: Joukkueet ja valmennuspäälliköt luovat yhdessä tulokselliset tavoitteet. Me taustalla rakennamme sitä kivijalkaa ja oikeanlaista kasvattajaseuran identiteettiä. Totta kai on edelleen tavoitteena luoda volyymia ja sitä kautta talentteja kohti isompia ympyröitä. Pirkanmaan paras kasvattajaseura, eli ”kolmonen” - siinä on tavoitetta ihan tarpeeksi.

NT: Itse touhuan enemmän nuoremman pään kanssa ja meillä mennään ilon kautta. Tuodaan ammattitaitoisen valmennuksen avulla lajiharjoitteita oikeassa kohtaa nuoremmillekin. Nyt on hienosti valmentajia ja päälliköt seuraavat tarkasti, miten asiat E-G joukkueissa tehdään.

Irtisanouduitte seurayhteistyösopimuksesta Ilvekseen?

TL: Kyllä. Pari viime vuotta olemme keskittyneet vahvasti oman toiminnan rakentamiseen ja yhteistyö jäi vähemmälle huomiolle. Tietynlainen aktiivisuus puuttui molemmin puolin, niin päätettiin katsoa tämä kortti.

Haetteko uutta yhteistyötä?

TL: Ei ensisijaisesti. Kuunnellaan toki ehdotuksia, mutta minun mielestä nyt täytyy oikeasti keskittyä tähän Nokialla vallitsevaan tilanteeseen asian vaatimalla tavalla. Kuten sanoin, niin kasvattajaseurojen tehtävä on tuottaa volyymia. Olemme rakentaneet toimintamme siten, ettei olla riippuvaisia yhteistyöseuran palveluista vaan meillä toimii riittävä määrä koulutuksen saaneita ammattilaisia.

NT: Meillä on 3-4 täyspäiväistä ammattitaitoista tekijää ensi kaudella, plus joukkueiden oma toiminta. Se on kova tarjonta pienen kylän kasvattajaseurassa ja konkreettinen esimerkki siitä, mitä yhteistyö edustusjoukkueen kanssa mahdollistaa parhaimmillaan.

Miltä ensi kauden joukkueet näyttävät?

TL: Ainakin tyylikkäiltä. Vihdoin saapuneet paidat ovat hyvännäköiset. A-nuoriin on aavistuksen jo tunkuakin sen sarjanousun myötä, tryoutit ovat tällä viikolla. B:n avoimet harjoitukset ovat vasta 16.-17.4. mutta vaikuttaa lupaavalta. B2 näyttäytyy tämän jälkeen.

Paljon toki vaikuttaa sarjapaikkojen saanti. Taso kaikissa ikäluokissa pyritään vakiinnuttamaan Mestis-tasolle.

Joukkueiden rakentamisessa korostetaan jatkuvuutta ja valmiutta taas seuraavaan kauteen. Joukkueisiin nostetaan nuorempia pelaajia, vähintään kauden aikana. B2:sta voi paikkaa tavoitella myös 2003-syntyneitä, mutta poikkeustapaukset arvioidaan tarkkaan. Motivaatio, sitoutuminen, tavoitteet ja tietenkin se, että pärjääkö vanhempien peleissä fyysisesti ja taidollisesti.

NT: No ensi kauden E-joukkueen runko on suoraan sanottuna ohut ja on vaakalaudalla, saadaanko porukka kasaan. Sen sijaan F-G suhteen näyttää hyvältä. Meillä on loistava määrä isävalmentajia ja valmennusvastuun kantavat kurssitetut tekijät. Hyvältä näyttää.

Millä miettein kesään?

TL: Eteenpäin. Klassinen teema. Taas saatiin muutama palanen pelaajapolkuun ja joukkueet ovat rakentumassa. Joukkueille ja pelaajille tavoitteet selviksi ja sitten duunia. Ei tässä lomailuun ole varaa.

NT: Kesällä G- ja F-junnujen kanssa käymme kerran viikossa "höntsyilemässä" kesälajeja mm. futista ja katukorista. Mutta ensin tietysti kauden päättäjäiset, 3.5.!

-

Daniil, Pyryn markkinointi

 

 

Kevään pelit!

Moi,
 
Kausi kääntyy kevääseen ja pelit vain paranee. Samalla alkaakin taustajoukoissa ns. pre-season numero 2. Nokialaisilla joukkueilla on ensi kaudella mahdollisuus harjoitella jäällä Jääkiekkoliiton suositusten mukaisesti. Tämä koskee varsinkin kilpajoukkueita ja nuoremman pään harrastajia. Silti tilanne saattaa tulla yllätyksenä monellekin joukkueelle, harrastajalle ja varsinkin harrastajien vanhemmille. Joukkue, joka aikoo ottaa alusta alkaen kaiken irti kahden jäähallin ajasta tulee käyttää jo tuleva kevät myös seuraavaan kauteen valmistautuen. Muistutankin, että joukkueen taloudenhoito, talkoohenki ja oheisharjoittelun merkitys ovat ensi kaudella erittäin suuressa roolissa.

Pari viime kautta on jääkiekkojaostossa menty tiukkaan puristetulla budjetilla. Tulevina kausina pyrimme jatkamaan nykyisen kaltaisella mallilla eli tarjoamaan edullisen kustannustason ja harrastajille aidon mahdollisuuden pääsyyn hienon lajin pariin vielä myöhemmälläkin varhaisiällä. Näin taataan volyymi ja volyymista nousee esiin yksilöitä. Nokialta on tähänkin mennessä ponnistanut jo monta ammattikseen pelaavaa/pelannutta, kuten Pyymäki, Pellinen, Sandell, Kolppanen, Hintz, Koivula, Liuksiala, Helenius, Välimäki ja vanhemmista pelaajista puhumattakaan. Meillä on iso työ luoda kaiken kattava pelaajapolku, mutta suurimmat palaset ovat jo kohdallaan, kun edustusjoukkue, A- ja tuleva B-nuoret alkavat olla tavoiteltavuudeltaan hyvällä tasolla. Myös valmentajat saavat osansa ensi kauden konseptissa, mutta palataan siihen alkuvuodesta.
 
Nyt on kuitenkin kalenterista varattu hetki rauhoittumiseen. Ensi viikolla sisäänajetaan pukin tuomia uusia varusteita, sulatellaan kinkut ja viimeistään heti tammikuusta alkaen aletaan taas hommiin. Rauhallista joulua ja hyvää uuttavuotta!
 
Terveisin,
 
Teemu Lehtonen
Nokian Pyry ry. jääkiekko
 
p.s.
 
HAEMME
Jääkiekkojaosto hakee hokiaktiivia markkinoinnin eri tehtäviin, joita on mm. markkinointimateriaalien viimeistely, seura-asut ja muut tekstiilit sekä tapahtumien suunnittelu ja organisointi. Tehtävä edellyttää hyviä Microsoft Office -taitoja. Kuvankäsittely- Adobe Photoshop ja/tai taitto-ohjelmat kuten InDesigner osaaminen katsotaan eduksi. Työn määrä kuukaudesta riippuen 5-10h. Ota yhteyttä: teemu_lehtonen@msn.com

Uusi toimintamalli - haastattelu 2.4.2016

Edustusjoukkueen viestintäpäällikkö Leo Runsas haastatteli viikonloppuna Nokian Pyry ry:n jääkiekkojaoston puheenjohtajaa Teemu Lehtosta Pyryn juniorijääkiekon tilasta:

Miten kausi on mennyt Pyryn juniorijääkiekossa?
- Ennen ihan viimeistä yhteenvetoa voidaan todeta kauden olleen olosuhteisiin nähden onnistunut. Kärkisuorituksina totta kai A-nuorten menestys aina Mestis-karsintoihin asti. Lisäksi erityismaininnan ansaitsee 01-joukkue menestyksestä AAA-tasolla. Yleisesti jaoston toiminnasta, niin kauden aikana huomattiin muutamia selkeitä kohtia, joita lähdetään heti kehittämään juniorijääkiekossa käyttöönotettavan uuden toimintamallin myötä.

Niin, julkaisette uudenlaisen toimintamallin, mutta miten se nyt sitten poikkeaa nykyisestä?
- Uusi toimintamalli mahdollistaa monipuolisen harjoittelun aina aikuisikään asti. Pyrimme siihen, että Pyryn pelaajapolussa pelaaja kehittyy kokonaisvaltaisemmin paremmaksi urheilijaksi. Loistavien yhteistyökumppanien avulla tarjoamme mm. tutustumista muihin lajeihin ja urheilumuotoihin jääkiekon ohessa. Tätä monipuolista harjoitteluahan alleviivaa niin Jääkiekkoliitto kuin Olympiakomiteakin. Lisäksi A-, B- ja C-nuorille tuomme elementtejä jäähallin ulkopuoleltakin, kuten neuvoja opiskelun ja tavoitteellisen urheilun tasapainoon, ravintotietämystä ja miksi ei henkisen valmennuksen asioita. Lisäksi hyvässä tapauksessa edustusjoukkueen yhteistyökumppaneiden avulla työharjoittelu- ja TET-paikkoja.

Saitte mukaan edustuksen päävalmentajan Sami Karppisen?
- Kyllä, Sami ilmaisi kiinnostuksensa vanhempien junioreiden toiminnan kehittämiseen tehdessään jatkosopimuksen edustuksen kanssa. Samilla on huikea kokemus ja onhan hän tuottanut lukuisia pelaajia niin Mestis-, Liiga- ja NHL-tasollekin. Olimme myös miettineet jaostossa eri ratkaisuja toiminnan parantamiseksi. Ja kun Sami pystyy pyörittämään esimerkiksi taitojäitä hyvin aktiivisesti, niin alkoi palaset loksahdella paikoilleen. Jaoimme yhden valmennuspäällikön tehtävät kahdelle. Silti harrastajan kustannukset säilyvät lähes ennallaan.

- Junioripäällikkönä aloittaa Matti Ovaska, joka on valmentanut Pyryssä jo toistakymmentä vuotta ja valmistui jokin aika sitten Varalan Urheiluopistosta. Matti tuntee juniorivalmennuksen salat ja nyt pääsemme hyödyntämään muitakin ammatillisia taitoja. Lisäksi Varalan Urheiluopisto lähti yhteistyökumppaniksi, joten monipuolisuutta saadaan vielä siltäkin suunnalta.

- Kumpikin herroista tulee keskittymään myös uusien valmentajien tukemiseen. Tällä edesautetaan esimerkiksi edustuksen pelaajien tai A-nuorten siirtymistä valmennushommiin.

Olet itsekin ilmeisen motivoitunut?
- Nyt on aika hyvä paketti tarjota junioreille, ehkä kovin mitä juniorijääkiekossa on Nokialla nähty. Kyllähän se piristää tai sitten se on tuo kevätaurinko. Totta on, että muutama vaikea vuosi on takana. Olen kuitenkin vakuuttunut että tarjoamamme paketti, harjoitusjäähalli, laadukas tekeminen ja hauskanpito auttaa harrastajavolyymin kasvattamisessa. Seuraavaksi täytyy saada ainakin naapurikunnissa pelaavat nokialaiset takaisin kotikaukaloon.

Niin, mahtuuko harjoitusjäähallin myötä Nokialle kaksi jääkiekkoseuraa?
- Varmasti paremmin kuin tähän asti, mutta kyllähän se hieman turhia haasteita tuo. Yhteistyö täytyy aloittaa ainakin jollain asteella, mutta keskustelut ovat jääneet tänä talvena käymättä, ainakin toistaiseksi. Emme jaostossa ole viime aikoina juurikaan keskittyneet siihen mitä muut lähikuntien seurat tekevät vaan miten kehittää sitä omaa toimintaa. Yksi vaihtoehto keskusteluihin voisi olla kokoontuminen isommalla porukalla, kuten esimerkiksi molempien seurojen seurajohtajien, joukkueenjohtajien ja miksi ei valmentajienkin kesken.

Lähteekö loppuun vielä kiekkoterveiset?
- Heh heh, nauttikaa hetkestä. Kevät on jääkiekkoilijan parasta aikaa ja niin myös toimihenkilön!

Tehdään yhdessä - Puheenjohtajien mietteitä menneestä ja tulevasta

13.05.2013
 
Jälleen on yksi jääkiekkokausi pelattu ja se voidaan liittää PYRYn jatkuviin perinteisiin. Perinteisiin, joita on luotu 1905 perustetussa seurassamme jääkiekon osalta jo vuodesta 1952. Kuluneella kaudella nähtiinkin syksyllä PYRYn jääkiekon 60-vuotisjuhlaottelu. Muuten kausi 2012-2013 tulee jäämään historiaan urheilullisesti menestyksekkäänä kautena.
 

Edustusjoukkueemme esitti kauden aikana nokialaisessa mittakaavassa historiallisen hyviä otteita. Joukkue selviytyi valtakunnallisen Suomi-sarjan kautta aina Mestis-karsintoihin asti. Vaikka Mestikseen asti ei joukkueen rahkeet vielä riittäneet, koskaan aikaisemmin ei Nokialla ole pelattu jääkiekkoa vastaavalla tasolla. Upeat otteet nostivat joukkueen yleisömäärissä mitattuna suosituimmaksi nokialaiseksi palloilujoukkueeksi. Joukkueen otteluita kävi parhaillaan seuraamassa yli 700 ihmistä.

Muut aikuisjoukkueemme M2, Hockey Ladyt ja Old Boys jatkoivat vireää toimintaansa ja olivat täyttämässä tehtäväänsä aikuisväestön harrasteurheilun tärkeässä kentässä. M2-joukkue pelasi ensimmäisen kautensa ylemmässä 3-divisioonassa ja selvityi siitä kunnialla värikkäiden ja runsasmaalisten otteluiden siivittämänä.

Juniorijoukkueemme haalivat sarjoistaan hyviä sijoituksia ja päätösturnauksista palattiin usein mitalit kaulassa. Hyvistä otteista rohkaistuneina ja muutamia vahvistuksia saaneina lähtevätkin 01- ja 03-ikäluokat ensi syksynä kokeilemaan rahkeidensa kantavuutta AAA-sarjoissa. Muutoinkin kaikki juniorijoukkueemme jatkavat ensi syksynä laadukasta ja tavoitteellista toimintaansa.

Uutena joukkueena perustettu B-juniorijoukkue selvityi kaudestaan myös hienosti ja tarjosi apuja jopa edustusjoukkueellemmekin. Tulevalla kaudella perustamme runsaan kysynnän vuoksi myös A-juniorijoukkueen. Nokialaiset juniorit tarvitsevat pelaajapolulleen laadukkaan tavoitteen, jonka edustusjoukkueemme tarjoaa. Toisaalta myös edustusjoukkueemme tarvitsee A-juniorijoukkuetta, josta voi tarvittaessa täydentää rivejään.

Menneellä kaudella alkanut seurayhteistyö Ilveksen kanssa jatkuu myös kaudella 2013-2014. Yhteistyö tuo mukanaan kumppaneiksemme kaikki Ilveksen yhteistyöseurat. Teemmekin tulevalla kaudella erittäin tiivistä yhteistyötä Pirkkalan Pingviinien kanssa. Yhteistyö sisältää resurssien jakamista, pelaaja- ja valmentajayhteistyötä sekä tuo varmasti vielä lisää matkan varrella. Yhteistyön tarkemmat kuviot julkaistaan vielä kesän kynnyksellä.

Joka tapauksessa on hienoa havaita, että on olemassa Pingviinien kaltainen seura, jossa yhteistyön tärkeydestä ajatellaan samoin kuin me ajattelemme. Yhteistyön ja sen kautta saavutettavien yksittäisten harrastajien edun ja parhaiden harrastusolosuhteiden takaamisen täytyy ajaa kaiken edelle.
 
Yhteistyötä tarvitaan myös seuran sisällä niin jääkiekossa kuin koko PYRYssä eri lajien välillä. Eri lajien välisen yhteistyön tiivistymisestä loistavana esimerkkinä on tulevalla kaudella alkava lasten Urheilukoulu. Urheilukoulu tarjoaa 5-7-vuotiaille lapsille uudenlaisen ja monipuolisen harrastusmahdollisuuden PYRYn eri lajien yhdistäessä voimansa. Kannattaa seurata paikallislehtiä ja seuramme internetsivuja, joihin ilmestyy lähiaikoina lisätietoa Urheilukoulusta.

Seuran sisäiseen yhteistyöhön jääkiekon sisällä PYRYssä meidän on panostettava tulevaisuudessa vielä nykyistä enemmän. Jälleen kerran näin takaamme jokaiselle pelaajalle parhaan mahdollisen väylän kehittyä ja nauttia harrastuksestaan. Hyvällä syyllä voidaankin tuleva kausi julistaa yhteistyön kaudeksi.

Lopuksi kiitos kaikille mukana olleille pelaajille ja mittaamattoman arvokasta työtä tekeville taustahenkilöille ja tukijoukoille. Ilman ketään teistä kausi ei olisi ollut yhtä hieno. Erityiskiitokset vielä kerran myös rahastonhoitaja Satu Manniselle ja valmennuspäällikkö Mika Pynnöselle, joita ilman emme olisi selvinneet puheenjohtajakautemme alun haasteista.
 
Todettakoon vielä kuinka hienoa on ollut jälleen tänä keväänä olla pyryläinen. Kaikissa kevään myllerryksissä ja toiminnassa olemme säilyttäneet tärkeät arvomme avoimuuden, rehellisyyden ja suoraselkäisyyden. Voimme joka aamu herätessämme katsoa ylpeinä peiliin.

Kiitos ja hyvää kesää!
Terveisin!
Pekka Palonen (pj) ja Teemu Lehtonen (varapj)

 

    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Edellinen kuukausi Maaliskuu 2023 Seuraava kuukausi

© Nokian Pyry ry